„Ghidul de practică în industria ospitalității” este un pas important al relației profesor-hotelier, o așezare firească a rolului profesorului ca inițiator și susținător al cunoașterii științifice în domeniul educației în turism. Ne dorim ca profesorul de turism să fie considerat parte a industriei turismului, să fie valorizat și sprijinit de industrie, să fie recunoscut ca punct de plecare în formarea viitorilor profesioniști în turism.
Din dorința firească de a contribui la normalizarea relației profesor – operator economic, din pasiune pentru educația pentru turism, dar, mai ales din nevoia de a stabili rolul, rostul și statutul profesorului de turism am considerat ca o necesitate, implicarea mea în realizarea „Ghidului de practică în industria opsitalității”.
Ideea vehiculată, în aproape toate mediile, că educăm și pe urmă învățăm, obiectivul școlii fiind crearea de competențe, nu acumularea de cunoștințe, nu se regăsește în relația profesor-profesionist în turism, două lumi care văd diferit educația în turism, dar au un singur scop: cunoaștere și competență pentru elevii liceelor de turism.
Profesorul și operatorul economic implicat în derularea stagiilor de pregătire practică a elevilor nu trebuie văzuți ca două tabere distincte, ci ca două echipe unite, care contribuie în procesul de educație, cu rol bine stabilit: profesorul să creeze interes pentru cunoaștere și să construiască spațiul științific, iar specialistul să transmită și să transfere asupra elevului, cu tact pedagogic, competență și pasiune pentru meserie.
Subliniez importanța curriculumului de practică, ca principal liant experiențial între școală și industria turismului, un element ce trebuie să fie inovator și creator de perspectivă interdisciplinară, cel care conturează esența pasiunii pentru meserii in turism.
De aceea consider, că ghidul va fi un util instrument pentru mediul academic, profesioniștii din turism, elevi și părinți deoarece, combinarea practicii și teoriei într-o manieră integrată contribuie la asigurarea calității educației în domeniul turismului, la promovarea oportunităților de angajare, la creșterea recunoașterii importanței turismului pentru dezvoltarea economică a țării.
Prof.ec.dr. Larisa ILE
Președinte Edu4Tourism
Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism