În fața sau în spatele ușilor deschise?

Ela Minescu
Ela Minescu

Repetitivitatea anuală a unei conferințe în turism creează mai multe provocări, decât ar părea la prima vedere!
Ai fi tentat să spui: „ce mare lucru? reiei, în principiu, tot ceea ce ai făcut până acum, mai adaugi ceva, mai schimbi câte puțin pe ici, pe colo și gata!”
Ce ușor ar fi, dacă ar fi așa!
În realitate însă, provocările sunt imense: să te pliezi pe conceptul tematic al fiecărui an și să creezi acele activități relevante care să suscite și să mențină interesul participanților prin discutarea noilor tendințe, tehnologii și provocări, să-ți coordonezi resursele printr-o planificare riguroasă a mijloacelor financiare și logistice, să găsești an de an partenerii și sponsorii, care să-ți asigure acel important avantaj competitiv, dar mai ales să reușești crearea unei tradiții: să faci din conferința ta anuală un reper în calendarul industriei, așteptat de profesioniști și nu numai, deopotrivă.

Conferința de anul acesta, a Asociației Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” din 27 septembrie, de la Hotelul Aro Palace din Brașov – reper emblematic al orașului, care îmbină farmecul interbelic cu facilități moderne – nu a făcut excepție: relevanță, format dinamic cu paneluri interactive, ateliere practice, promovarea destinației, experiențe culturale, prin care participanții și-au consolidat relațiile profesionale, în vederea dezvoltării de noi parteneriate, monitorizarea constantă a feedback-ului celor prezenți pentru a îmbunătăți edițiile următoare, au făcut-o să devină un eveniment de referință.

Despre conferință s-a scris mult și multe, interesul mediatic fiind unul crescut, ceea ce a determinat vizibilitatea considerabilă, în rândul publicului, și al participanților.
Mai puține lucruri s-au spus despre fața nevăzută a ei: munca echipei, intensă și plină de provocări, efortul acesteia, pe baza căruia s-a clădit succesul, forța și coeziunea echipei, momentele memorabile trăite împreună, care au conturat o experiență emoțională de neuitat prin profunzimea legăturilor create în jurul unui scop comun și în fața unei reușite colective.
Participanții au văzut doar rezultatul final materializat în prezentări captivante, decoruri sugestive organizare fără cusur, dar puțini știu că în spatele acestora au stat ore lungi de muncă până târziu în noapte, efortul de a menține calmul în momentele dificile, presiunea responsabilității de a dărui o experiență memorabilă tuturor.
„Fața nevăzută” a conferinței este, de fapt, inima sa: pasiunea, dedicarea, și spiritul echipei care face ca totul să fie posibil.
Este vorba despre mai mult decât succesul unui eveniment – este o celebrare a omeniei, a colaborării și a capacității de a crea împreună ceva semnificativ. Este acea bucurie autentică de a fi parte dintr-o echipă puternică, condusă de un lider excepțional, într-un context în care fiecare moment contează.

Sentimentul de unitate și încredere reciprocă este profund, pentru că succesul nu ar fi fost posibil fără fiecare membru al echipei care și-a asumat o contribuție în fața sau în spatele ușilor deschise, o metaforă care mă duce cu gândul la diversele roluri sau poziții pe care cu toții le-am avut, fie că a fost vorba de munca nevăzută din culise – organizare, logistică, planificare, influențând discret, activitatea din spatele „scenei”, fie vizibilă – participare ca vorbitor, moderator sau invitat.
Și ca în orice echipă, a existat și un lider recunoscut de noi toți pentru viziunea, dedicarea și exemplul oferit, singurul aflat și în fața și în spatele ușilor deschise, care a făcut posibilă coeziunea echipei și succesul: Larisa Ile.
Pentru mine, participarea la această activitate în turism mi-a dat mai multă încredere, m-a făcut să mă simt apreciată, să devin mai apropiată de colaboratori și lider, ca o transformare profundă și frumoasă, datorată unei experiențe de succes atât pe plan profesional, cât și personal.
Emoțiile pe care le-am trăit sunt dovezi ale creșterii puterii relațiilor construite cu membrii echipei, iar momentele petrecute devin amintiri care vor dăinui.
Au fost:
⁂ momente hazlii, petrecute în ambianța unei camere de hotel (minunată cazare la Casa Moritz, locație amenajată cu mult bun gust, liniștită, aproape de centrul vechi al Brașovului),
⁂ discuții serioase despre ce și cum vom face pentru triumful absolut al următoarei noastre activități: a treia ediție a competiției naționale WorldSkills Tourism and Hospitality, din 7-8 februarie 2025, de la Hotel Courtyard Bucharest Floreasca,
⁂ mese între prietenii și colaboratorii membrilor echipei – la Cucinino un bistrou italienesc, situat în centrul vechi al Brasovului, la câțiva pași de Biserica Neagră și de Piața Sfatului, la parterul unei case vechi, Casa Chitic, devenită un foarte luxos boutique hotel), unde am mâncat cele mai bune paste încercate vreodată,    ⁂ vizita de documentare la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Poiana Brașov, pentru prețioasele informații care ne-au conectat direct cu realitatea locului,
⁂ excursia în Poiana Brașov, cu rucsacurile în spate, plină de distracție, nostalgie și libertate și evadare, amintind de bucuriile simple ale vieții.
Toate acestea, nu numai că au întărit relațiile dintre membrii echipei, dar au devenit și surse de inspirație pentru proiectele noastre viitoare, contribuind la consolidarea spiritului de coeziune și la construirea unui viitor mai plin de realizări și satisfacții comune.
Activitățile reușite au arătat că energia, creativitatea și colaborarea fac succesul posibil, că orice provocare poate fi transformată într-o oportunitate, iar succesul este cu adevărat al întregii echipe!

Lasă un răspuns